MOSKOU - Rusland gaat meer licht verrijkt uranium leveren aan de enige kerncentrale van Zuid-Afrika. Met het contract heeft de Russische uraniumleverancier bijna de helft van Afrika's grootste markt voor verrijkingsdoeleinden in handen.

Het contract is donderdag in het Kremlin ondertekend na besprekingen tussen de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma en zijn Russische collega Dmitri Medvedev. Het verlengt een eerdere overeenkomst uit 1990.

Volgens de overeenkomst levert het Russische uraniumbedrijf Techsnabexport verrijkt uranium aan het Zuid-Afrikaanse Westinghouse Electric voor de Koeberg-kerncentrale bij Kaapstad. ''Ons belang in de Zuid-Afrikaanse markt zal verder stijgen'', zei Sergei Kiriyenko van de Russische nucleaire staatscorporatie Rosatom.

China

De leveringen volgens de nieuwe overeenkomst beginnen volgend jaar en gelden tot 2017-2018. President Zuma zei de handel met Rusland maar ook met China verder te willen opvoeren. ''We willen de handelsrelaties versterken door te focussen op bestaande projecten'', zei Zuma.

Vooralsnog is het handelsvolume tussen Rusland en Zuid-Afrika vrij bescheiden. Vorig jaar bedroeg dit 517 miljoen dollar, een fractie van Rusland's totale externe handelsomzet van 469 miljard dollar.