ABU DHABI - Abu Dhabi wil zijn capaciteit om olie te winnen met bijna 30 procent uitbreiden, aldus een rapport van het ministerie van Economische Ontwikkeling van het emiraat.

De huidige productiecapaciteit is 2,7 miljoen vaten per dag. In 2018 moet de dagelijkse capaciteit verhoogd zijn tot 3,5 miljoen vaten, aldus het raport.

Volgens een onderzoek van persbureau Reuters produceert het emiraat nu circa 2,3 miljoen vaten per dag, 15 procent onder zijn capaciteit. Daarmee produceert het al 100.000 vaten meer dan het OPEC-productiequotum van 2,2 miljoen vaten per dag, dat geldt voor de volledige Verenigde Arabische Emiraten (VAE) waar Abu Dhabi bijhoort.

Voorraad

De totale voorraad olie van het emiraat wordt door het ministerie geschat op ruim 98 miljard vaten, 95 procent van de geschatte voorraad voor de VAE. Bij het huidige productievolume kan Abu Dhabi daar nog 116 jaar mee vooruit.

Het oliestaatje zit bovendien op een voorraad gas van 5,8 biljoen kubieke meter, genoeg om Nederland bij het huidige verbruik 125 jaar van gas te voorzien.

De prijs van een vat olie noteerde donderdag rond de 82 dollar.