OOSTERHOUT - De financiële kennis van de gemiddelde Nederlander laat te wensen over. Geconfronteerd met verscheidene financiële termen weten slechts weinig die te duiden.

Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van verzekeringsmaatschappij Cardif, onderdeel van de Franse bank BNP Paribas, is uitgevoerd onder ruim duizend respondenten.

Tegelijkertijd overschat de consument zijn kennis van de financiële wereld. Voorafgaand aan de test zei 40 procent van de ondervraagden een goede financiële kennis te bezitten. Uiteindelijk bleek dat slechts 13 procent het oordeel 'goed' scoorde, door zes van de acht vragen juist te beantwoorden.

Termen

De termen koopsom, annuïteitenhypotheek, rendement en betalingsbeschermingsverzekering waren voor de meeste respondenten onbekend terrein.

Ondanks de media-aandacht voor de zogenoemde woekerpolissen, wisten slechts vier op de tien mensen de term te duiden in een multiplechoicevraag. 'Pensioengat' werd wel door ruim 70 procent goed omschreven. De andere vragen gingen over de begrippen premie en provisie.