MOSKOU - Rusland, een van de grootste graanexporteurs ter wereld, legt de export van graan tijdelijk stil. Dat heeft premier Vladimir Poetin donderdag bekendgemaakt.

Hij ziet zich genoodzaakt tot de exportstop door de aanhoudende hitte en droogte in het land. ''Ik denk dat het opportuun is om een tijdelijke ban op de export van graan en andere landbouwproducten op te leggen'', aldus Poetin.

Rusland is momenteel de derde exporteur van graan. De graanprijzen zijn al door het dak gegaan als gevolg van de aanhoudende droogte en hitte in graanproducerende landen. Door de mededeling van Poetin zullen de prijzen zeker verder omhoogschieten.

Steun

Volgens het Russische persbureau Interfax geldt de exportstop vanaf 15 augustus tot het eind van dit jaar. Binnen Rusland geldt dat de eigen voorraden aan de verschillende regio's worden toegewezen. Poetin zei ook dat de landbouwsector steun tegemoet kan zien.

Het productschap Akkerbouw meldde eerder deze week dat de prijs van gerst in vier weken tijd is verdubbeld en dat die van tarwe zo'n 60 tot 70 procent hoger ligt.