DEN HAAG - De inflatie is in de maand juli opgelopen tot 1,6 procent. ''Na mei 2009 is de inflatie niet zo hoog geweest'', aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. De inflatie is vooral opgelopen door de prijsstijging van aardgas.

In Nederland worden aanpassingen van de prijzen voor gas en elektriciteit grotendeels doorgevoerd in januari en juli. In juli van dit jaar ging de gasprijs omhoog als gevolg van de hogere olieprijzen in het afgelopen halfjaar.

Vorig jaar juli ging de prijs van gas juist hard omlaag. ''Dit heeft een jaar lang een sterk verlagend effect gehad op de inflatie. Dat effect is nu uitgewerkt'', aldus het CBS.

Nederland

Ook al verdubbelde de inflatie ten opzichte van juni, toch is de geldontwaarding in Nederland nog relatief laag. Volgens Eurostat kwam de inflatie in juli voor de landen in de eurozone uit op 1,7 procent.

De gemiddelde huurverhoging in juli bedroeg 1,6 procent. ''Dit was de op een na kleinste stijging in ruim veertig jaar'', weet het CBS. Behalve de huurprijzen hebben ook de prijzen van pakketreizen naar het buitenland een drukkend effect op de inflatie gehad.

Groente

Groente en aardappelen droegen juist bij aan een hogere inflatie. Volgens een woordvoerder van het CBS had de prijsstijging van die producten, waar de slechte oogst debet aan is, een opwaarts effect.

In juli werden aardappelen bijna 23 procent duurder vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder, LPG 21 procent en diesel 14,4 procent. Voor verse groenten moest 9,6 procent meer betaald worden.