AMSTERDAM - De Nederlandse e-readerfabrikant iRex maakt een doorstart vanaf 1 september. Dat meldt het Eindhovens Dagblad woensdag.

Eind juni ging het Eindhovense bedrijf failliet, nadat zijn e-reader niet op tijd werd goedgekeurd door Amerikaanse instanties.

iRex had zich diep in de schulden gestoken ervan uitgaand de concurrentie aan te gaan met Kindle, de e-reader van Amazon, en zodoende een stijging in de omzet te realiseren. Doordat de goedkeuring uitbleef, kon het bedrijf niet langer aan zijn schulden voldoen.

Volgens NRC is een gedeelte van de e-readertechnologie verkocht aan een Aziatisch bedrijf. Daarmee maken de drie oprichters van iRex een doorstart onder de naam IRX technologies.

Zakelijke markt

Volgens iRex-directeur Hans Brons wil het nieuwe bedrijf zich concentreren op e-readers voor de zakelijke markt. Tegenover NRC zegt de directeur de consumentenmarkt te hebben afgesloten: "Die schoen past ons niet."

iRex houdt de huidige medewerkers in dienst. De curator maakt afspraken met de schuldeisers. Mogelijk moeten zij tot 2013 op hun geld wachten.