HILVERSUM - Nederlandse voetbalclubs zijn in de financiële problemen gekomen omdat ze bepaalde inkomsten verkeerd hebben ingeschat. Daarbij gaat het onder meer om inkomsten uit transfers, sponsor- en televisiegelden.

''De transfermarkt vormt de belangrijkste inkomstenbron voor grote clubs'', zegt directeur Floris van Dam van sportonderzoeksbureau Sport+Markt.

''Je ziet echter dat de markt volledig op zijn gat ligt. Sommige clubs hadden verwacht spelers te kunnen verkopen voor veel geld, maar dat is niet het geval. Ook de grote topclubs in Europa hebben last van de financiële crisis en kunnen daarom minder uitgeven aan spelers.''

Televisie

Voetbalclubs moeten het verder doen met lagere televisie-inkomsten. ''Sinds de wedstrijden worden uitgezonden door betaalzender Eredivisie Live zijn de tv-gelden omlaag gegaan.''

Ook lopen clubs veel sponsorgelden mis. ''De bezetting van skyboxen en business-seats in stadions krimpt. Een sponsor die is getroffen door de economische crisis besluit voortaan twee skyboxen te nemen in plaats van vier'', aldus Van Dam.

''Sommige clubs verliezen daardoor een kwart van hun omzet.'' Bedrijven zijn volgens hem ook niet meer bereid veel te betalen voor sponsoring via reclameborden.

KNVB

Voetbalbond KNVB plaatste woensdag dertien betaaldvoetbalclubs onder verscherpt toezicht. Vijf daarvan spelen in de eredivisie: Feyenoord, Roda JC, NEC, Willem II en Excelsior. De overige komen uit in de eerste divisie. Negentien clubs zitten in een zorgelijke financiële situatie. Vier clubs uit het Nederlandse betaalde voetbal zijn volgens de KNVB gezond.

De shirtsponsoring van de eredivisieclubs blijft ondanks de financiële crisis stabiel. In het seizoen 2008/2009 stegen de inkomsten uit shirtreclame in de eredivisie zelfs nog tot 42 miljoen euro. ''Maar als een club geen shirtsponsor heeft, duurt het wel langer voordat er een is gevonden'', zegt Van Dam.

Shirtsponsor

Volgens gegevens van Sport+Markt ontvangt Ajax jaarlijks 10 miljoen euro van shirtsponsor Aegon. PSV krijgt ongeveer 7,5 miljoen euro van Philips, maar daar zit ook een vergoeding in voor de naamsrechten van het stadion.

Feyenoord ontvangt tussen de 5,5 en 6 miljoen euro van verzekeraar ASR. Kampioen FC Twente krijgt tussen de 1,1 en 1,5 miljoen van Arke.