AMSTERDAM - Het Nederlandse advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft in opdracht van BP een team experts gestuurd naar de Golf van Mexico.

Zij helpen de oliegigant met het opruimen van de vervuiling die is veroorzaakt door de olieramp. Dat liet Arcadis-topman Harrie Noy woensdag weten in een toelichting op de kwartaalcijfers van het bedrijf.

Het gaat om een team van vijftien specialisten die bekijken hoe de olieramp de natuur en de dieren in de kustgebieden bedreigt. Ze adviseren BP op wat voor manieren de schade aan het milieu en de natuur zo veel mogelijk beperkt kan worden en hoe de verontreiniging opgeruimd kan worden.

''Wij hebben veel ecologische experts in huis, waar veel behoefte aan is. Zij kijken vooral naar de impact van de ramp op ecologisch gebied'', aldus Noy.

Opdrachtsom

De topman verwacht dat de werkzaamheden nog verder uitgebreid kunnen worden en wilde daarom niet zeggen hoeveel de opdrachtsom bedraagt. ''Het is nog maar het begin. Potentieel moet er in de kustgebieden heel veel gaan gebeuren. We hebben daarvoor veel mogelijkheden. Het is goed dat wij die rol kunnen vervullen.''

Ook gaat Arcadis BP assisteren bij schadeclaims die tegen het olieconcern worden ingediend wegens de vervuiling. Experts schatten de economische schade en de kosten van het opruimen op tientallen miljarden dollars.

Sinds de ontploffing van boorplatform Deepwater Horizon op 20 april zijn bijna 5 miljoen vaten olie de Golf van Mexico ingestroomd. Het is de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis.

Dossier BP