AMSTERDAM - Rdio, uit de hoed van Kazaa- en Skype-oprichters Zennström en Friis, opent in Noord-Amerika officieel de deuren. De dienst 'streamt' net als concurrent Spotify muziek naar pc en mobiel.

Rdio geeft voor 5 dollar per maand onbeperkt toegang tot zijn online muziekcatalogus, met daarin onder meer artiesten van Sony, EMI, Universal en Warner Music Group. Voor 10 dollar per maand is de muziek ook mobiel te ontvangen

Daarnaast is het bij het duurste abonnement ook mogelijk om de muziek op de computer op te slaan, zodat een internetverbinding niet verplicht is. Het belangrijkste verschil met Spotify is dat Rdio geen gratis variant heeft die ondersteund wordt door advertenties.

Zennström

Rdio, een goed voorbeeld van cloud computing, is opgericht door Niklas Zennström and Janus Friis, die eerder succes hadden met Kazaa en Skype, en minder succes met videodienst Joost.com. Rdio ging in juni in bèta.

Intussen is er een Android-app beschikbaar en heeft het bedrijf nog meer kleinere, onafhankelijke muzieklabels gecontracteerd. Rdio claimt nu zo’n 7 miljoen songs in de catalogus te hebben.

Spotify, sinds mei beschikbaar in Nederland en een aantal andere Europese landen, is het nog niet gelukt om de muziekmaatschappijen te overtuigen om ook de Amerikaanse markt op te mogen.

De labels zijn huiverig voor het gratis model van Spotify, vandaar dat Rdio nu wel aan de slag kan. Volgens Spotify zit er echter schot in de onderhandelingen en zal de dienst voor het eind van dit jaar ook in de VS van start gaan.

Apple, Google, HP

Maar er broeit nog veel meer in de digitale muziekwereld. Marktleider Apple heeft - nog steeds onduidelijke - plannen met muziek streamingdienst Lala en ook rivaal Google is druk bezig om een eigen muziekdienst op poten te zetten.

Zelfs HP heeft ambities in die richting. Onlangs heeft het muziekstreamingdienst NuTsie overgenomen voor 30 miljoen dollar.