BRUSSEL - ING in België heeft dinsdag een plan geschrapt om het bedrag dat 60-plussers mogen pinnen te beperken tot 1000 euro per week. Dat gebeurde, nadat er veel negatieve reacties waren binnengekomen.

Eerder op de dag kondigde de bank aan dat de limiet van 1000 euro voor ouderen vanaf 11 augustus zou gaan gelden.

Nu mogen 60-plussers nog maximaal 2500 euro per week ''uit de muur halen''. Volgens ING België was de lagere limiet bedoeld om ouderen te beschermen.

Zij worden vaker dan jongeren slachtoffer van fraude en diefstal bij het afhalen van geld bij pinautomaten.

Felle kritiek

Het voornemen van ING lokte felle kritiek uit van Belgische ouderenorganisaties. Volgens belangenvereniging Senior Flex zou het gaan het om discriminatie. Ook de Belgische demissionaire minister van Ondernemen, Vincent Van Quickenborne, noemde het besluit van ING ''onverstandig en overdreven''. Hij vroeg de bank het plan ''bij te sturen''.

Dinsdagavond liet ING België in een persbericht weten de maatregel niet te zullen doorvoeren, gezien de ''onduidelijkheid omtrent de juiste interpretatie''. Oudere klanten krijgen de mogelijkheid zelf hun wekelijkse afhaallimiet te bepalen.

Nederland

ING verklaarde eerder al geen plannen te hebben om de maatregel ook in Nederland in te voeren.

''In Nederland willen we geen onderscheid maken tussen klantengroepen. Daar is geen aanleiding toe. In België werken ze met weeklimieten en in Nederland met daglimieten'', aldus een woordvoerster van ING Nederland.