Door een opdringerige, in mijn nek hijgende deadline ben ik de afgelopen twee weken verworden tot "de schim in het kantoor".

Bewoners van de overkant kijken nieuwsgierig naar binnen, vermoedelijk om te zien of ik nog beweeg. Nog eventjes, en ik kan geld gaan vragen aan voorbijgangers; in plaats van de vrouw met de baard ben ik de vrouw met de deadline.

Dat geeft natuurlijk niks, afgezien van het feit dat bij bekendmaking van mijn deadline-gerelateerde voedingspatroon het voedingscentrum spontaan een interventieteam op me af zou sturen.

Kleurstof

Maar wie deadline-stress heeft weet het: zaken met véél cafeïne en kleurstof als koffie, cola, M & M's en roze koeken helpen gevoelsmatig enórm bij het succesvol halen van een deadline.

Mijn zintuigen verscherpen. Ik ben alert, heb weinig slaap nodig (zou dat iets te maken hebben met bovengenoemd dieet) en ik ga door tot het klaar is. De gemiddelde baas zou God op zijn of haar blote knieën danken voor een werknemer met een arbeidsethos als het mijne. Gelukkig ben ik mijn eigen baas.

Boek

Geloof me, een boek schrijven is het prachtigste wat er is, maar het is nooit écht af en je bedenkt er altijd weer wat bij.

Zo ook nu. Maar er komt een streep onder mijn input. Een definitieve. In september komt mijn methodiek uit, en ineens weet ik even niet meer wat ik moet toevoegen en moet schrappen. Dus ik voeg, gevoed door nóg meer cafeïne, van alles toe en schrap zelfs een beetje, hoe moeilijk dat ook is.

De deadline kost me niet alleen mijn nachtrust maar ook mijn sociale leven. Geef ze eens ongelijk, mijn vrienden: ik ben met mijn onuitgeslapen uiterlijk en hoofd vol actiepunten niet echt de meest geliefde terrasgenoot.

ZZV'er

Ik ben slechts een paar kleine stappen verwijderd tot het worden van een ZZVer: een Zelfstandige Zonder Vrienden. Gelukkig is mijn deadline over drie dagen.

Lieve vrienden, tot over drie dagen. Dan ben ik er weer en dan maak ik het goed. Mijn preview voor een leven als ZZVer bevalt me namelijk helemáál niet. De naderende deadline zal me hiervan redden. Als ik nu maar weer begin met schrijven...

Sanne is te volgen op twitter.com/SanneNvA. Sanne Nuij van Arnhem is directeur/ eigenaar van Plan T, een adviesbureau voor verandermanagement. Plan T biedt ook trainingen op het gebied van creativiteit en communicatie voor bedrijven én particulieren. Voor meer informatie: www.plan-t.nl