AMSTERDAM - Bestuurders van zorginstellingen verdienen meer dan de balkenendenorm.

Ook zitten ze boven de hoogste salarisschaal in de beloningscode die de zorgsector vorig jaar zelf opgestelde. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde inventarisatie van jaarverslagen van de zorginstellingen door Het Financieele Dagblad.

Gemiddeld verdienden bestuurders van algemene en academische ziekenhuizen in 2009 zo'n 241.000 euro, ruim 50.000 euro boven de balkenendenorm.

Norm

De zorgsector valt strikt genomen niet onder die norm, afgelopen jaar is een eigen code vastgesteld waarin is opgenomen dat de hoogste salarisschaal 190.000 euro is, met een uitloop tot 245.000 euro in bijzondere gevallen. De leden hebben dit goedgekeurd.

Wander Blaauw, bestuursvoorzitter van de zorggroep Noorderbreedte behoort met een jaarinkomen van 367.173 euro in 2009 tot de topverdieners. Emile Lohman, bestuursvoorzitter van het Universitair Medisch Centrum St Radboud, is met een inkomen van 365.931 euro ook een van de topverdieners.

Abvakabo

Abvakabo FNV vindt dat er een wettelijke grens moet komen voor topsalarissen in de zorg. Nu verdienen ziekenhuisbestuurders nog salarissen die uitkomen ver boven de balkenendenorm van 180.000 euro per jaar, aldus de vakbond.

Abvakabo roept de Tweede Kamer op bij de komende bezuinigingen in de zorg te beginnen met het vaststellen van normen voor de topsalarissen.