Nokia is nog steeds de grootste mobiele telefoonleverancier ter wereld, maar vooral Samsung komt naderbij. Grootste groeier is echter RIM met de BlackBerry.

RIM (Research in Motion) heeft in het afgelopen kwartaal zijn 100 miljoenste BlackBerry verkocht en groeide met 40 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 2009. Het marktaandeel is echter nog beperkt (3,5 procent) omdat wereldwijd nog steeds veel normale mobiele telefoons over de toonbank gaan. In het komende half jaar wordt veel verwacht van het nieuwe besturingssysteem en nieuwe modellen.

Aan de enorme verkoop van niet-smartphones heeft Nokia zijn dominante marktpositie te danken, hoewel het nog steeds inkrimpt. Nokia heeft nu 35 procent van de markt in handen. Maar zoals bekend heeft de Finse telefoonfabrikant het moeilijk. In de Verenigde Staten legt Nokia het af tegen de andere bekende leveranciers, in opkomende markten zijn Chinese mobieltjesmakers goedkoper en in Europa heeft het te weinig aanwezigheid op de markt voor smartphones.

Nokia

Toch denkt marktonderzoeker IDC dat Nokia niet mag worden onderschat. Met het sterke merk en goede distributiekanalen kan het een inhaalslag maken. Daarbij verwacht Nokia veel van de lancering van de N8, die het debuut inluidt van de nieuws versie van besturingssysteem Symbian.

Grootste rivaal van Nokia is Samsung, zeker in de West-Europese markt. Maar ondanks dat die Zuid-Koreaanse fabrikant weer dichterbij is gekomen, stagneerde de groei in de afgelopen drie maanden. Volgens IDC komt dat doordat Samsung met name in West-Europa last heeft van afzwakkende vraag.

Android

Daarnaast is het dit jaar laat gekomen met nieuwe smartphonemodellen. Wel wordt een flinke boost verwacht van de Android-toestellen in de Galaxy S-series , plus de lancering van meer touchscreenmodellen later dit jaar.

Veel verwacht IDC ook van Sony Ericsson, dat een reeks aan Android-smartphones lanceert. Dat zijn modellen als de Xperia X10, X10 mini en de X10 mini pro. Daarnaast komt het ook met een goedkopere smartphone, de Xperia X8.

Apple

Met name de markt voor smartphones zal in de rest van het jaar flink groeien, vooral door de lancering van de Apple iPhone 4 en een flink aantal Android-toestellen. Daarnaast ziet IDC een prijsdaling van de smartphones, waardoor de vraag nog meer zal toenemen.

Doordat ook de telco-operators de toestellen ruimhartig ‘subsidiëren‘ groeit de markt met name in West-Europa. Android lijkt een grote winnaar te worden in die regio, zegt IDC. De traditionele mobiele telefoonmarkt is inmiddels aan het inkrimpen.