MOSKOU - Europeanen zullen nog afhankelijker worden van Russisch gas dan nu al het geval is, verwacht EU-commissaris Günther Oettinger (Energie).

Het marktaandeel van Rusland zal stijgen van 25 naar 35 procent, stelde Oettinger vrijdag in de Moskouse krant Kommersant.

De EU probeert met een nieuwe pijpleiding de afhankelijkheid wel te verminderen. De zogeheten Nabucco-leiding moet via Turkije gas binnenbrengen vanuit landen rond de Kaspische Zee.

Maar de toevoer van Russisch gas door leidingen via Oekraïne en Wit-Rusland blijft ''ook de komende decennia van wezenlijk belang'', verwacht de Duitser Oettinger.

Omdat Oekraïne en Wit-Rusland enkele Russische rekeningen niet hadden betaald, is de toevoer van gas van Rusland naar Europa de laatste jaren enkele keren onderbroken. Dat leidde tot allerlei problemen, zoals onverwarmde huizen in Oost-Europa en de Balkan.

Faciliteiten

De EU wil de komende jaren bij de Middellandse Zee enkele faciliteiten bouwen zodat het ook vloeibaar gas uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika kan importeren, meldde Oettinger.

''Aardgas blijft in de komende dertig à veertig jaar de belangrijkste component van de Europese energiemarkt'', zei Oettinger.