SCHIPHOL - De Europese Investeringsbank (EIB) heeft in de eerste zes maanden van dit jaar al 500 miljoen euro geïnvesteerd in Nederland. Dat zei vicepresident Simon Brook van de EIB donderdag.

Het gaat vooral om investeringen in het midden- en kleinbedrijf. Volgens Brooks is het nog niet duidelijk hoeveel er aan het eind van dit jaar in Nederland is geïnvesteerd. Vorig jaar werd een bedrag uitgetrokken van 1,8 miljard euro.

Het geld ging naar veertien projecten op het gebied van water, energie, transport en onderzoek. In de periode 2005 tot 2009 investeerde de EIB, die goedkope langetermijnleningen verstrekt voor projecten die passen in het EU-beleid, een bedrag van 5,2 miljard euro.

Brooks verwacht dat er aan het eind van dit jaar in ongeveer net zoveel projecten wordt geïnvesteerd als in 2009. ''Veel projecten worden nu nog onder de loep genomen. Daarom weten we pas later dit jaar meer.''

Beroep

Tijdens de financiële crisis hebben veel ondernemingen een beroep gedaan op de EIB. ''Wij hebben destijds veel gaten opgevuld die andere financiële instellingen openlieten. Maar dat betekent nog niet dat wij een anticrisisbank zijn'', aldus Brooks.