SCHIPHOL - Luchthaven Schiphol zal bij een mogelijke uitbreiding van het terminalgebouw absoluut een beroep doen op de Europese Investeringsbank (EIB). Dat zei financieel topman Pieter Verboom van Schiphol donderdag.

''Maar wij gaan pas over tot een uitbreiding als het aantal passagiers toeneemt. Momenteel is dat niet het geval'', zei Verboom.

Schiphol heeft de uitbreiding van het terminalgebouw afgelopen november op de lange baan geschoven. Toen werd bekend dat de luchthaven de investeringen voor de periode 2009 tot 2014 terugbracht van 2,6 miljard tot 1,6 miljard euro.

Lening

De luchthaven maakte verder bekend een lening van 350 miljoen euro te krijgen van het EIB voor het nieuwe bagagesysteem waar Schiphol sinds 2004 aan werkt.

Door het nieuwe systeem gaat de verwerkingscapaciteit voor transferbagage met 50 procent omhoog, van 6000 tot 9000 koffers per uur. Daarnaast gaat de levering van bagage aan passagiers korter duren.

Flexibel

Volgens Verboom heeft Schiphol bij de EIB geleend vanwege de gunstige voorwaarden. ''De lening heeft een looptijd van twintig jaar en is daardoor erg flexibel. Daar komt bij dat wij nooit lenen van gewone banken.''

De financiële topman van Schiphol ontkent dan ook dat er geleend is bij de EIB vanwege de financiële crisis. ''Wij doen al jaren zaken met de EIB.''