PEKING - De Chinese regering heeft donderdag voor het eerst in vier jaar tijd toestemming gegeven voor de publicatie van een onderzoeksrapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de Chinese economie.

Het hield de publicatie van het jaarlijkse onderzoek de laatste jaren tegen uit onvrede over de opvattingen van het IMF over de waarde van de Chinese yuan. Het fonds vindt dat China de waarde van de munt kunstmatig laag houdt.

In het definitieve rapport is wel een passage weggelaten uit een eerste ontwerp. Hierin stond dat de Chinese yuan 5 tot 27 procent te laag wordt gewaardeerd. De onderzoekers waren niet unaniem in hun oordeel over de munt en hielden het er in een toelichting op dat een aantal van hen de wisselkoers te laag vindt.

De Chinese regering kondigde vorige maand aan de koers van de yuan, die de afgelopen jaren vastgeklonken zat aan de dollar, langzaam los te laten. Critici vinden dat China de eigen export onrechtmatig bevoordeelt door de koers van de munt laag te houden. Chinese producten blijven daardoor relatief goedkoop.