Elke week in Update Duurzaam een overzicht van opmerkelijke ‘groene’ (uitvin)dingen. Met deze week: oplaadstations bij de Rabobank, sla verbouwen in de Subway, de Wunda Weeder, Primate Progress en energie genererende schoenen.

In samenwerking met Idealize, het platform voor creatieve bedrijfsideeën

Bij de financiering van een Amerikaans zonne-energieproject, was het de Rabobank die afgelopen week de aandacht op wist te eisen. De Nederlandse bank gaat namelijk de installatie van zes nieuwe zonne-energiesystemen in California bekostigen.

De installatie, gedaan door het bedrijf Solar City, voegt zo’n 200 kilowatt aan energiecapaciteit toe aan elektrische auto-oplaadstations, die in de buurt van Rabobank-vestigingen staan.

Omdat Solar City een belangrijke partner is van autofabrikant Tesla, zul je bij de oplaadstations niet zelden sportwagens signaleren. En daarmee kan de Rabobank vermoedelijk de wat meer vermogende klanten op hun gemak stellen.

Groenteverbouw

Waar echter een minderheid van de mensen een goed betaalde baan heeft, is wel een steeds groter deel van de bevolking als gezondheidsfreak te karakteriseren. En daar speelt een Subway-vestiging in Tokyo op in: het laat sinds kort kroppen sla ter plekke in de winkelruimte groeien.

De kroppen sla zijn bedoeld als ingrediënt van de broodjes die het bedrijf verkoopt. De boodschap moet daarmee duidelijk zijn: bij Subway krijg je alleen het meeste verse voedsel.

De reclamestunt is wel een beetje misleidend: slechts 5% van de benodigde hoeveelheid sla komt van de kroppen in de winkel. Blijkbaar bevordert de actie echter toch de omzet in de Subway-zaak, want het bedrijf zou aangekondigd hebben om ook in de rest van Japan dezelfde kassen met sla te installeren.

Wunda Weeder

Tuinieren: sommige mensen hebben er in de zomer zin in, anderen vinden het teveel werk. Misschien helpt een uitvinding van Brendan Corry en Peter Sargent om de activiteit populairder te maken. De twee Australiërs ontwierpen kortgeleden de Wunda Weeder: een zelfaangedreven wagentje voor in de tuin, van waaruit gebruikers kunnen planten, sproeien en wieden.

De bovenste plaat van het karretje is bedekt met panelen, die zonne-energie verzamelen en omzetten in draaiende wieltjes. Daaronder is plek gemaakt voor de tuinier, die al rijdend en in liggende positie zijn tuin kan bewerken.
Primate Progress

Met de Wunda Weeder kun je niet gras maaien. Maar dat maakt niet uit, want deze week werd ook de Primate Progess geïntroduceerd: een op zonne-energie aangedreven grasmaaier, die ook zelfstandig te werk kan gaan. Ontwikkeld door artiesten Margriet Karhl en Paul Kraag, is dit apparaat niet alleen duurzaam qua energieverbruik, maar ook op basis van de gerecyclede materialen waaruit het bestaat.

Energie opwekkende schoenen

Waar de grasmaaier zijn werk doet, kun jij rustig een ommetje maken en muziek luisteren. Zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de batterijen van je iPod of mobiel. Conceptschoenen van de Argentijnse industriële designer Soledad Martin genereren namelijk energie uit de voetstappen die je maakt.

Via een USB-kabeltje kun je de opgewekte energie naar een mobieltje of audio-apparaat leiden.

cellphonechargershoe

Update Duurzaam: alle afleveringen op Idealize.nl