UTRECHT - Het kort geding tussen Nina Storms en journalist Eric Smit is van de baan. Storms liet donderdag tijdens de behandeling van een kort geding in Utrecht weten dat zij de beslagen op de royalty's van Smit zal opheffen. Daarop trok Eric Smit zijn geding in.

Smit heeft een boek geschreven over Nina Storms, Nina, de onweerstaanbare opkomst van een power lady. Storms spande een rechtszaak aan omdat het boek volgens haar vol met fouten staat.

Ook liet zij beslagleggen op de bankrekeningen en royalty's van Smit. Ze trok al eerder een deel van die beslagen in. Smit spande toch een kort geding aan, omdat hij van zijn royalty's moet leven.

Bij de kortgedingrechter vertelde Storms dat zij het beslag intrekt, omdat er schot zit in de rechtszaak die zij tegen Smit heeft lopen.

Inhoud

De rechtszaak over de inhoud van het boek dient bij de rechtbank in Amsterdam. Storms voelt zich heel erg beschadigd door alle publicaties die Smit eerder ook in Quote en De Pers aan haar heeft gewijd.

Ze zegt dat ze bang is dat Smit nooit zal betalen en daarom had ze beslag bij hem laten leggen. Het laatste beslag ging nog maar om 15.000 euro, vertelde ze.

Ze herhaalde in de rechtbank dat ze zevenhonderd fouten in het boek zo kan aantonen. Haar advocaat zei dat Storms graag een mediator of een andere bemiddelaar wil inschakelen.

Jammer

Eric Smit voelde helemaal niets voor een bemiddelingsronde. De advocaat van Smit vond het zichtbaar jammer dat de zaak zo snel was afgelopen. Hij had een principieel punt willen maken over de beslaglegging.

Volgens de advocaat is het een gevaar voor de persvrijheid dat bemiddelde personen voor absurd hoge bedragen beslag kunnen laten leggen bij journalisten.

Smit, zijn advocaat en de journalistenvakbond NVJ stellen dat journalisten daardoor het werken onmogelijk wordt gemaakt. Ook in de Tweede Kamer zijn daar al vragen over gesteld.

Maar omdat Nina Storms haar beslagen ophief was er geen kans meer om dit principiële punt te maken.

De rechtszaak tussen Smit en Storms gaat dit najaar in Amsterdam verder.