AMSTERDAM - Het gerucht dat Blackberry-maker Research In Motion (RIM) dit jaar een tabletcomputer op de markt gaat brengen heeft een nieuwe impuls gekregen na de aanschaf door RIM van het webdomein Blackpad.com.

Diverse media berichten dat RIM het adres sinds 8 juli in zijn bezit heeft. Bedrijven als RIM kopen vaker dit soort domeinen om te voorkomen dat ze in handen vallen van buitenstaanders.

Maar er wordt al langer gespeculeerd dat het Canadese bedrijf een concurrent op de markt wil brengen voor de succesvolle iPad van computermaker Apple. De Wall Street Journal berichtte in juni als eerste over de plannen voor een tablet die voor het einde van het jaar op de markt zou komen.

Begin deze maand claimde een analist van de zakenbank Rodman & Renshaw dat het gaat om een relatief kleine tablet met een aanraakscherm van 7 inch.

Nieuw model

RIM wil de geruchten bevestigen noch ontkennen, en richt zich eerst op de lancering van een nieuw model smartphone, de 9800, die waarschijnlijk volgende week dinsdag zal worden gepresenteerd. Naar verwachting betreft het een telefoon met aanraakscherm en een nieuw besturingssysteem.

Mede door het succes van de iPhone en de opmars van Android-telefoons daalde de koers van het aandeel RIM het afgelopen jaar met een derde in waarde. De 9800 moet voor het bedrijf uit Waterloo (Ontario) de strijd aangaan met die concurrenten.