AMSTERDAM - De nettowinst van energiebedrijf Nuon is in de eerste helft van dit jaar met 19 procent gestegen tot 269 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dat ging gepaard met een omzet die met 10 procent daalde tot 2,7 miljard euro, als gevolg van lagere tarieven.

Nuon, dat deel uitmaakt van het Zweedse energieconcern Vattenfall, schrijft de stijging van de winst toe aan een grotere verkoop van gas door de koude winter, een vermindering van kosten en aan incidentele posten.

De marge op de productie van elektriciteit stond in de eerste helft van het jaar onder druk, doordat de vraag naar stroom laag is als gevolg van de economische crisis. De verkoopprijs van elektriciteit daalde sterker dan de gecontracteerde inkoopkosten.

Klanten

Het aantal klanten in Nederland is licht teruggelopen, maar dat werd gecompenseerd door een stijging van het aantal klanten in België met 12 procent.

De investeringen namen toe van 241 miljoen naar 355 miljoen euro. Nuon bouwde de afgelopen maanden aan een nieuwe elektriciteitscentrale in de Eemshaven.

Duurzaam

Nuon-topman Huib Morelisse zegt dat de investeringen van Nuon in duurzaamheid en gegarandeerde levering zullen toenemen. Nuon gaat een verouderde gascentrale in Amsterdam vervangen door een met een beter rendement.

Vattenfall meldde donderdag dat de omzet van het concern in het tweede kwartaal gestegen is met 18 procent naar 49,7 miljard Zweedse kronen (5,2 miljard euro). Daarvan was 9,1 miljard kronen afkomstig van Nuon, dat sinds juli vorig jaar in de cijfers wordt meegenomen.

De harde Zweedse kroon drukte de omzet. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg met 37,7 procent naar 13,9 miljard Zweedse kronen.