AMSTERDAM - Bankroet dreigt voor veel grote Europese voetbalclubs als er niet snel maatregelen worden genomen. Dat blijkt uit onderzoek van consultancybedrijf A.T. Kearney waar persbureau Bloomberg over bericht.

A.T. Kearney onderzocht clubs in de vijf grootste competities van Europa Spanje, Engeland, Italië, Frankrijk en Duitsland.

"Als de competities in Spanje, Engeland en Italië als normale bedrijven gezien zouden worden, zouden ze binnen twee jaar bankroet zijn", zo meldt de Football Sustainability Study.

Vooral de salarissen van de voetballers leggen een enorme druk op de begroting. De clubs in de vijf competities geven ook meer geld uit aan nieuwe spelers dan ze binnenkrijgen voor verkochte spelers.

Grote risico's

Het huidige systeem moedigt aan om te veel te investeren en te grote risico's te nemen, zo schrijven de onderzoekers. Rijke clubeigenaren die graag prijzen willen winnen en jongensdromen willen vervullen brengen clubs en competities in gevaar.

Eredivisie

Begin dit jaar bleek ook al dat veel Nederlandse eredivisieclubs financiële problemen hebben. Verschillende clubs hebben voor steun al bij de gemeente moeten aankloppen voor steun.
De KNVB kondigde vorige week een aantal maatregelen af om het profvoetbal in Nederland weer financieel gezond te maken.

Zo mogen vanaf deze maand clubs geen betalingsachterstand van meer dan drie maanden meer hebben bij de Belastingdienst en moeten ook betalingen van salarissen en pensioenfondspremie binnen drie maanden zijn voldaan.

Eredivisieclub NAC en zes clubs uit de Jupiler League beginnen het seizoen met puntenaftrek omdat ze aan een of meerdere van de financiële voorwaarden niet konden voldoen.