AMSTERDAM - Investeringsfondsen en durfkapitalisten hebben de ict-sector weer ontdekt. Het afgelopen kwartaal was er een sterke groei van geld voor technologiebedrijven, en ook overnames.

Dat heeft het onderzoeksbureau Dow Jones VentureSource berekend. De Europese it-sector zag een stijging van de investeringen van 69 procent vergeleken met vorig jaar.

In 90 investeringsdeals werd in totaal 334 miljoen euro gepompt. Daarmee is de it-sector voor het eerst in twee jaar weer het meest populair onder investeerders.

Van die 334 miljoen euro ging 46 procent naar de softwaresector. De chipindustrie volgt met 122 miljoen euro, maar de investeringen waren per bedrijf wel hoger.

Gemiddeld kregen de softwarebedrijven 2,6 miljoen euro per stuk, terwijl de halfgeleiderindustrie 9,3 miljoen per bedrijf ontving.

Chips niet in trek

De chipindustrie was in de afgelopen twee jaar juist helemaal niet in trek. In het tweede kwartaal van vorig jaar stelden investeerders slechts zo’n 25 miljoen euro in totaal beschikbaar voor dat soort bedrijven.

Volgens onderzoeker Arno Castanet laten de cijfers zien dat er voorzichtig optimisme groeit in de markt na de kredietcrisis. Investeerders keren weer terug naar marktsegmenten waar ze in het verleden successen hebben geboekt.

Meer overnames

Eerder al signaleerden analisten van Regent dat de financiële terughoudendheid in de Europese it-sector wegebt. Dat leidt onder meer tot meer overnames. Ook daarin is de softwaresector leidend.