AMSTERDAM - De uitbater van apotheken en leverancier van medische middelen Mediq verwacht dat de omzet dit jaar op autonome basis minder snel zal groeien dan eerder aangegeven. Dat maakte de onderneming donderdag bekend bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers.

Het bedrijf rekent op een autonome omzetgroei voor 2010 van 2 tot 3 procent, waar het eerder nog mikte op een groei met 3 tot 5 procent. Deze bijstelling komt vooral door het vertrek van 30 Lloyds-apotheken bij de groothandel, in verband met het samengaan van de activiteiten van Lloyds en Brocacef op de Nederlandse markt.

Mediq behaalde in het tweede kwartaal een winst van 15,9 miljoen euro op een omzet van 644,9 miljoen euro. Analisten rekenden vooraf op een winst van 15,1 miljoen euro op een omzet van 648 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar geleden bedroegen de winst en omzet respectievelijk 22,5 miljoen euro en 662,8 miljoen euro.

België

De daling van de omzet, met 3 procent, is onder andere te wijten aan de verkoop van de Belgische farmacie-activiteiten. Wel werd dat voor een deel gecompenseerd door autonome groei, acquisities in Scandinavië en wisselkoerseffecten.

Mediq herhaalde overigens de verwachting dat het bedrijfsresultaat in 2010 tussen 108 en 112 miljoen euro bedraagt. In het tweede kwartaal kwam het bedrijfsresultaat bij het apotheekbedrijf nog uit op 25,2 miljoen euro. Over de eerste zes maanden van 2010 bedroeg het 53 miljoen euro.