BREDA - Het beslag van de curator van het failliete en vermeend frauduleuze Bredase beleggingsbedrijf Partrust op spullen, rekeningen en onroerend goed van het trustkantoor Vistra en haar directeur is onterecht.

Het beslag moet binnen twee dagen worden opgeheven. De rechtbank in Breda heeft dat woensdag bepaald.

Curator Leo Luchtman meent dat hij recht heeft op een dwangsom van 1,5 miljoen euro van het trustkantoor en de vertegenwoordiger, omdat de rechter eerder bepaalde dat die persoonlijk verwijtbaar nauw betrokken is bij pogingen om de beleggers van Partrust te benadelen.

Onrechtmatig

Het beslag is echter onrechtmatig omdat de curator formeel aan het verkeerde adres is en bovendien niet vaststaat dat het bedrijf en de directeur hem doelbewust tegenwerken, oordeelde de rechter.

De totale schuld van Partrust aan de circa 250 obligatiehouders is opgelopen tot ongeveer 30 miljoen euro.

Piramidefonds

De AFM merkte Partrust eerder aan als piramidefonds, omdat tot driekwart van de inleg van nieuwe beleggers als rendement aan eerdere investeerders werd uitgekeerd. Justitie vervolgt de drie directieleden wegens het aanbieden van een beleggingsproduct zonder de benodigde vergunning.

Beslagen die de curator eerder legde op de persoonlijke eigendommen van de directeuren Paul S. en Willem W., bleven bij de rechter wel overeind. De spullen worden geveild ten bate van de schuldeisers.