ARNHEM - De landelijke netbeheerder TenneT heeft een aangepaste visie opgesteld voor het elektriciteitstransport in Nederland. Daaruit blijkt dat de komende tijd elf zogenoemde uitlopers aangepakt worden. Dat vergt een investering van 127 miljoen euro, zo meldde TenneT woensdag.

De nieuwe termijnvisie was nodig omdat de eerdere plannen waren opgesteld voordat TenneT ook de verantwoordelijkheid voor de regionale netten kreeg. ''We hebben er sindsdien 6000 kilometer aan hoogspanningsnet bijgekregen'', aldus een woordvoerder.

Een groot deel van het Nederlandse hoogspanningsnet bestaat uit een soort gesloten ring. Door de toevoeging van de provinciale netten heeft die ring nu uitlopers gekregen. Wanneer er iets gebeurt met die uitlopers, kan de stroom uitvallen.

Aanpak

TenneT kiest er nu voor elf van de 82 uitlopers aan te pakken; die met de grotere verzorgingsgebieden. ''Als we ze allemaal zouden doen, kost dat 900 miljoen euro'', verduidelijkt de woordvoerder.

Dat betekent niet dat de rest niet wordt aangepakt. ''We kijken nog of dit op termijn mogelijk is. Hiervoor is ook politiek draagvlak nodig vanuit Den Haag.'' Verder wordt gekeken naar andere manieren om de stroomvoorziening te waarborgen, bijvoorbeeld door regionale opwekking.