ATHENE - Experts van de Europese Unie en van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) reizen maandag af naar Griekenland om daar de balans op te maken van de maatregelen die het land treft om de schuldencrisis aan te pakken. Dat meldde het Griekse ministerie van Financiën zondag.

In juni bezocht een team van experts al het land en verklaarde dat Griekenland op schema ligt met het herstelprogramma de begrotingen op orde te krijgen.

De EU en het IMF stelden 110 miljard euro beschikbaar om te voorkomen dat het land niet aan zijn schuldverplichtingen kan voldoen. In ruil voor het vangnet moet Griekenland zijn financiën op orde brengen.

Levensvatbaarheid

Het team van experts zal tijdens het twee weken durende bezoek onder meer spreken met de Griekse minister van Financiën Georges Papaconstantinou. ''Onze hoofddoelstelling is het oplossen van de schuldenproblemen op korte en lange termijn en om de levensvatbaarheid van de publieke financiën te waarborgen'', aldus Servaas Deroose van de Europese Unie in een interview met een Griekse krant.

Vrijdag werd bekend dat vijf van de zes Griekse banken door de stresstest is gekomen ondanks zorgen dat de geldleners teveel leunen op steun van de centrale bank.

Lees alles over de eurocrisis in ons dossier