LONDEN - De Nederlandse Banken ING, ABN/Fortis, Rabobank en SNS zijn geslaagd voor de Europese stresstesten voor banken.

Dat hebben de vier banken vrijdag na het sluiten van de beurzen bekendgemaakt.

7 van de 91 Europese banken voldeden echter niet aan eisen, zo meldde de Europese toezichthouder CEBS. Hieronder bevinden zich vijf Spaanse, een Griekse en een Duitse bank. De zeven banken kwamen gezamenlijk 3,5 miljard euro kapitaal tekort.

Hypo Real Estate

In Spanje waren dit de banken Diada, Unnim, Espiga, Banca Civica en Cajasur. In Griekenland faalde Atebank, terwijl Hypo Real Estate de enige Duitse bank is die niet aan de eisen voldoet.

De tests moesten uitwijzen of de banken bestand zijn tegen een stevige economische terugval.

De resultaten hebben het incasseringsvermogen van de Europese banken aangetoond, aldus de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB) in een gezamenlijke verklaring. De zeven banken die tekort schoten moeten wat de EU betreft zo snel mogelijk hun kapitaalpositie opvijzelen, desnoods met behulp van andere EU-lidstaten.

Rabobank

De Nederlandse Rabobank loopt naar eigen zeggen weinig risico bij eventuele economische tegenvallers, mede door de sterke kapitaalbuffers. Op basis van het stressscenario in 2011 is de geschatte ratio voor haar kernvermogen, de zogenoemde tier 1 ratio, uitgekomen op 12,5 procent.

Dit is ruim twee keer zo veel als de drempel van 6 procent die het CEBS heeft vastgesteld.

ABN Amro

Ook ABN Amro voldoet ruimschoots aan de vereisten. Op basis van het stressscenario in 2011 is de geschatte ratio voor haar kernvermogen uitgekomen op 10,3 procent.

Het effect van een extra schokscenario van overheden op het kernvermogen zou nog eens 40 basispunten bedragen. De tier 1 ratio eind 2011 zou daarmee uitkomen op 9,9 procent, aldus het bankconcern.

ING

ING is comfortabel geslaagd. Op basis van het stressscenario in 2011 komt de geschatte ratio voor haar kernvermogen op 8,8 procent.

SNS

Ook SNS Bank is tevreden met de uitkomst van de stresstest. De tier 1 ratio komt in het ergste scenario uit op 10,5 procent. Dat is ruim boven de minimumeis van 6 procent.

''In het ergste geval hebben wij geen extra kapitaal nodig. Een positieve uitkomst'', aldus een woordvoerder.

Al het nieuws rond de stresstesten