Stempelen bij de controlepost

Nederland staat nog steeds in de internationale innovatie top tien. Toch stemmen we weer met een potlood en tellen we met de hand, en op de Nijmeegse vierdaagse werkt het nieuwe polsbandjessysteem niet.

Door Barbara Spronck | ASI Consulting

Op de nieuwe parkeerautomaten in mijn woonplaats toets je tegenwoordig eerst je kenteken in. De parkeerwachten lopen nonchalant met een hippe scanner rond. Het ziet er effectief uit, maar schijn bedriegt.

De parkeerder moet op het glimmende touch- screen wel 25 toetsaanslagen maken om aan de automaat zijn parkeerkeuze duidelijk te maken. Om vervolgens alsnog een papieren kaartje in de auto te leggen. Het papieren velletje van ongeveer 7 bij 4 cm is in kleur geprint en bevat allerlei informatie: een barcode, het parkeerrayon, de parkeertijd, het kenteken, de betaalwijze.

Maar waar blijft al die informatie? Waarom toetsen wij ons kenteken dan in? Doen we dat om de baan van de parkeerwacht eenvoudiger te maken? Het geprinte kaartje is duurder dan het voormalige zwartwitkaartje, het touch-screen is te gevoelig, onzichtbaar als de zon schijnt en je bent zomaar 5 minuten bezig met je parkeerkeuze.

Verlengen per SMS

Wie heeft hierover nagedacht? Laatst in Antwerpen hadden we een soortgelijke automaat, maar die was handig! Toen ons bezoekje op het terras iets uitliep ontvingen we een SMS dat onze parkeertijd afliep. We konden ook per SMS onze parkeertijd verlengen, én daarvoor betalen.

Zomaar een voorbeeld van een innovatie die dus wel mogelijk is maar die onze kenniseconomie niet bereikt. Het valt op dat vele belangrijke innovaties de laatste jaren in de kinderschoenen sterven of na implementatie niet aan de kwaliteitseisen voldoen. De OV-chip, de stemkastjes, en nu ook de polsbandjes op de Nijmeegse vierdaagse.

Innovatie is een proces dat loopt van idee tot implementatie. Tijdens het proces is het van belang om te leren, te spieken, te toetsen, multi-disciplinair te werken en grensoverschrijdend te denken. Bovendien moet iemand de koers blijvend bewaken. De businesscase moet centraal blijven staan.

Eigen feestje

Kenmerkend in onze technologische en kennisintensieve economie is namelijk dat elke discipline zich concentreert op zijn eigen deskundigheid. Voor een technoloog en informatiedeskundige is niets zo boeiend als zijn eigen discipline.

Typerend gedrag voor deze professional is om onmiddellijk na opdrachtverstrekking te beginnen met ontwerpen en bouwen. Tijdens dit proces is het extra boeiend om opties toe te voegen aan het systeem dat hij ontwerpt. Het “eigen feestje” is geboren. In dit feestje worden andere disciplines als hinderlijk ervaren.

Verkenning

Een goed innovatieteam denkt aan alles en betrekt gebruikers. Een goede innovatieleider stuurt zijn team op pad voor een verkenning en zoekt naar best practises over de grens van zijn eigen discipline.

Als je zo kijkt hebben de stemkastjes, de polsbandjes, de OV chipkaart en de parkeerautomaat grote gemene delers. Wat zouden zij nou eens kunnen leren van de bonuskaart van Albert Heijn, het online boarden van Ryanair of zelfs van Facebook? Kijk in uw vakantie vast eens op die manier over uw eigen grenzen!

Barbara Spronck is senior consultant bij ASI Consulting

Tip de redactie