BRUSSEL - Het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) heeft vorig jaar vier nieuwe zaken geopend waarbij Nederland betrokken was.

Het ging om zaken op het gebied van landbouw, douane, EU-instellingen en mogelijke fraude met chemische halffabricaten. Dat blijkt uit het woensdag gepresenteerde jaarrapport over 2009 van OLAF.

In totaal werden er vorig jaar in de EU en drie kandidaatlidstaten 220 zaken geopend. Dat waren er in 2008 204. OLAF wist volgens directeur Nick Ilett ongeveer 231 miljoen euro te redden die anders door fraude verloren waren gegaan.

België

Bulgarije en België waren in 2009 de landen die betrokken waren bij het hoogste aantal door OLAF geopende zaken. Voor België komt dat omdat een groot gedeelte van de Europese instellingen in de hoofdstad Brussel gevestigd is.

Bij de presentatie van het jaarrapport werden er twee voorbeelden gegeven van de activiteiten van het fraudebureau. Het eerste ging over een voormalig Brits lid van het Europees Parlement dat jaarlijks ten onrechte meer dan 40.000 euro aan kosten declareerde.

Na berichten in de pers over de zaak betaalde de man het geld terug. OLAF wist aan te tonen dat hij wist wat hij deed en de zaak werd doorverwezen naar een Britse rechtbank. Dankzij het werk van het bureau kon de man tot twee jaar cel worden veroordeeld.

'Onregelmatigheden'

De tweede zaak betrof een controle bij een nieuw EU-agentschap, de Europese politieacademie Cepol. Het fraudebureau stuitte er op een reeks ''serieuze onregelmatigheden''.

In de haast om het agentschap op te zetten was voorbijgegaan aan normale procedures van goed financieel management en controle. Mede dankzij OLAF kon de situatie snel worden verbeterd. De bazen van Cepol namen ontslag.