TOKIO - De Japanse fabrikant van motorfietsen Yamaha gaat het opnieuw op de markt voor 'nul emissie'-tweewielers proberen met de lancering van een elektrisch aangedreven scooter.

Het nieuwe rijwiel, genaamd EC-03, heeft volgens het bedrijf een actieradius van 43 kilometer en kan via het stopcontact binnen zes uur worden opgeladen.

Yamaha introduceert zijn nieuweling op 1 september in Tokio tegen een verkoopprijs van naar verwachting 252.000 yen (omgerekend 2200 euro). Volgend jaar komt de elektrische scooter naar Europa. Yamaha voorziet een enorme vraag: ''China is de grootste markt voor elektrische fietsen met een geschatte jaarlijkse vraag van meer dan 20 miljoen stuks''.

Passol

Yamaha betreedt niet voor het eerst de markt van 'nul emissie'-voertuigen. In 2002 onthulden de Japanners de 'Passol', waarmee Yamaha de eerste was die een elektrische scooter in massaproductie nam.

Enkele jaren later kwamen daar twee vernieuwde modellen bij, maar in 2007 werd de verkoop stopgezet door problemen met de batterijen. Yamaha denkt daar nu de oplossing voor te hebben gevonden met een nieuwe generatie 50 volt lithium-ion accu's.