BRUSSEL - De geplande samenwerking tussen British Airways, American Airlines en Iberia heeft woensdag de goedkeuring van de Europese Commissie gekregen.

De alliantie met de naam Oneworld moest wel beloven dat ze landingsrechten in Londen afstaat voor concurrenten met vluchten naar New York, Boston, Dallas en Miami.

EU-commissaris Joaquin Almunia (Concurrentie): ''De beslissing stelt de luchtvaartmaatschappijen in staat om de trans-Atlantische alliantie te beginnen die ze zo lang nastreven, terwijl we zeker stellen dat de ongeveer 2,5 miljoen passagiers op de route Londen-New York en andere routes kunnen blijven kiezen uit verschillende frequenties en concurrerende prijzen''.

Bezwaren

In september vorig jaar had Almunia's voorganger Neelie Kroes nog een brief met bezwaren gestuurd naar de luchtvaartmaatschappijen. Kroes sloot niet uit dat de samenwerking over prijzen en routes strijdig was met de EU-concurrentieregels.

Vooral op routes als Londen-New York zouden passagiers mogelijk nog weinig keuze hebben. Na de toezeggingen van Oneworld om landingsrechten af te staan aan concurrenten zijn die bezwaren verdwenen.