LUXEMBURG - Het fonds dat eurolanden een vangnet van 440 miljard euro biedt, is eind juli klaar voor de start. Het zal een zeer hoge rating voor kredietwaardigheid krijgen, zei topman Klaus Regling woensdag.

Het fonds wordt wellicht nooit gebruikt, maar kan regeringen helpen als ze niet meer bij banken kunnen lenen. Het is dit voorjaar opgericht naar aanleiding van de problemen van Griekenland.

Regeringen die een beroep doen op het fonds, kunnen verplicht worden tot allerlei hervormingen. ''Het fonds is geen geldautomaat'', zegt Regling. ''Iedereen is het ermee eens dat landen alleen geld krijgen als ze voorwaarden accepteren.''

Drie jaar

De zogeheten Europese Financiële Stabiliteits Faciliteit (EFSF) in Luxemburg zal naar verwachting drie jaar bestaan, aldus de Duitser Regling woensdag in interviews met The Wall Street Journal en Financial Times.

''Momenteel is het onwaarschijnlijk dat er geld nodig is'', zegt Regling. ''De markten verbeteren en de focus schuift weg van Europa''.

Regling zegt dat al specifieke maatregelen zijn genomen om te verzekeren dat het fonds een AAA-waardering krijgt. Door deze hoge waardering kan het fonds zelf lenen tegen de gunstigste rentetarieven. Hij verwacht deze rating in augustus te krijgen.

Zie ook: dossier eurocrisis