WAGENINGEN - De komende tien tot vijftien jaar zullen tussen 17.000 en 19.000 boerderijen in Nederland te koop komen te staan. Het bedrijfshoofd op deze agrarische ondernemingen is nu al 50 jaar of ouder. Op duizenden boerderijen is geen opvolger.

Dat blijkt uit een studie, die het economisch onderzoeksinstituut LEI, onderdeel van de Wageningen Universiteit, heeft uitgevoerd. Het ministerie van LNV wilde weten hoe de toekomst van het boerenbedrijf in Nederland eruitziet en hoe dat in buurlanden is.

Volgens het LEI is 40 procent van de bedrijfshoofden van boerderijen ouder dan 55 jaar. Dat is in België, Denemarken en Duitsland ook zo.

Nederland

In Nederland zijn relatief wat meer biologische bedrijven, waarvan het bedrijfshoofd ook wat jonger is. Het totaal aantal bedrijven in de vier landen is de laatste twintig jaar met 40 procent gedaald.

Op een middelgrote tot grote onderneming is volgens het LEI een goed inkomen te verdienen tot bijna twee keer modaal. Kleine bedrijven hebben het veel moeilijker, daar wordt gemiddeld 14.700 euro per jaar verdiend en dat is minder dan de helft van modaal. Toch staat op 3700 van deze kleine boederijen wel een opvolger klaar.

Samenvoegen

Het LEI adviseert het ministerie om opvolgers van kleine bedrijven te helpen om hun bedrijf samen te voegen met dat van een andere kleine ondernemer dan wel hun mogelijkheden te bieden om een groter bedrijf te kopen.

Het ministerie zou daar coaches voor kunnen aanstellen. Want er zal een tekort aan bedrijfsopvolgers ontstaan, terwijl een aantal kleine boerderijen niet zal kunnen overleven.