PEKING - Denemarken en Noorwegen zijn financieel sterker dan Nederland en Duitsland. Dit concludeert de Chinese kredietbeoordelaar Dagong in een dinsdag verschenen studie naar de kredietwaardigheid van vijftig landen, verdeeld over zes continenten.

Dagong gaf zeven landen een AAA-rating, de hoogste beoordeling. Nederland scoorde net als Duitsland en Canada een AA+, de op één na hoogste beoordeling. China zit ook in deze groep. Het minst kredietwaardige land van de lijst is Ecuador met een CCC-rating.

Voor Dagong Global Credit Rating, zoals de volledige naam van de kredietbeoordelaar luidt, was het de eerste keer dat het kredietscores afgaf voor overheden. Het bureau is in 1994 opgericht. Er werken ongeveer 500 mensen bij Dagong.

Lage score

De Chinezen gaven nog een aantal westerse landen een opvallend lage kredietscore. De Verenigde Staten kwamen uit op AA met een negatieve verwachting, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk op AA- met een negatieve verwachting.

Deze landen hebben, net als Nederland en Duitsland, de hoogste beoordeling bij de grote drie Amerikaanse kredietbeoordelaars S&P, Moody's en Fitch.

Ideologie

Dagong stelde dat het verschil wordt veroorzaakt door de gebruikte methode. De Chinezen zeggen dat ze zich niet laten beïnvloeden door ideologie en daarom een objectievere en meer wetenschappelijke aanpak hebben.

De rol van kredietbeoordelaars in het financiële systeem is sinds het uitbreken van de financiële crisis onderwerp van discussie.

De gevestigde bureaus hanteerden hoge scores voor complexe financiële instrumenten gebaseerd op Amerikaanse hypotheken. Hiervan bleek later dat deze producten zeer risicovolle beleggingen waren.