AMSTERDAM - Ruim 13 procent van de kantoorruimte in Nederland staat leeg. Door de zwakke economische omstandigheden loopt de leegstand dit jaar alleen maar verder op, bleek dinsdag uit informatie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Nederland heeft ongeveer 47 miljoen vierkante meter kantoorruimte. Daarvan wordt 6,3 miljoen vierkante meter niet gebruikt, zo werd eind vorig jaar gemeten. Een bepaalde mate van leegstand is wenselijk, lichtte een woordvoerder van het EIB toe.

Als ongeveer 4 á 5 procent van het totale aanbod oppervlakte leegstaat, kunnen bedrijven naar believen naar een ander pand verhuizen. Het instituut schat dat er nu een structureel overaanbod is van ongeveer 4 miljoen vierkante meter; daarnaar zal ook op lange termijn geen vraag meer zijn.

Bouw

De bouwproductie in Nederland kent dit jaar een krimp, die mede wordt veroorzaakt door de hoge leegstand. De bouwsector verwacht dit jaar 7,8 procent minder te bouwen en volgend jaar 1 procent, blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van het economische bureau van ING.

Het EIB ziet de vooruitzichten voor de markt somber in. ''Alleen door omvangrijke sanering keert het evenwicht terug'', meldde het instituut. Als er geen rem wordt gezet op de bouw van nieuwe kantoren, zou er in 2020 een overschot zijn van 10 miljoen vierkante meter, aldus de woordvoerder.

Onderzoek

Demissionair minister Tineke Huizinga van VROM gaf opdracht voor het onderzoek naar de leegstand. In mei sloot ze met marktpartijen, zoals beleggers en ontwikkelaars, een akkoord over een gezamenlijke aanpak van het probleem.

Het gaat onder meer om de herontwikkeling van bestaande kantoren. Daarmee kan voorkomen worden dat er veel nieuwe kantoorpanden worden bijgebouwd. In september wordt een plan van aanpak verwacht, schreef de bewindsvrouw dinsdag aan de Tweede Kamer.