AMSTERDAM - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat in 2011 de vraag naar olie in China en in de meeste andere delen van de wereld minder hard zal groeien, maakt de organisatie dinsdag bekend.

In een eerste raming van de mondiale olietrends voor volgend jaar zegt het agentschap te verwachten dat de vraag naar olie met 1,3 miljoen vaten per dag zal groeien. Dat is een toename van 1,6 procent in vergelijking met een verwachte groei van 2,1 procent voor 2010.

Volgens het IEA zal de dubbele impact van verbeterende energie efficiency in geïndustrialiseerde landen en een geleidelijke afbouw van de economische stimuleringsmaatregeldingen in opkomende markten zoals China het tempo van de olieconsumptie vertragen, ondanks dat voor volgend jaar een hogere economische groei wordt verwacht.

Reservecapaciteit

Het agentschap zei ook dat de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) een reservecapaciteit van 5,5 tot 6,0 miljoen vaten olie per dag zal aanhouden in 2011 om onverwachte verstoringen van het aanbod op te vangen. Die capaciteit wordt voor het grootste deel geleverd door Saudi-Arabië dat de grootste olie-exporteur ter wereld is.

"Heel misschien kunnen we in sommige markten voor een langere tijd stabiliteit gaan zien", zei het IEA. De organisatie verwacht dat de gemiddelde olieprijs zal uitkomen op 79,40 dollar per vat.

Futures voor levering van olie over een maand werden dinsdagochtend in New York verhandeld voor 74,50 dollar per vat.