WASHINGTON - Na het Europese Airbus heeft ook de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing een offerte uitgebracht voor de bouw van 179 tankvliegtuigen voor de Amerikaanse strijdkrachten.

Het bedrijf diende vrijdag het achtduizend pagina's tellende document in en hoopt de miljardenorder in de wacht te slepen.

Defensie in de Verenigde Staten heeft behoefte aan een nieuwe generatie tankvliegtuigen om de uit de jaren vijftig van de vorige eeuw stammende Stratotankers te vervangen. Met het project is een bedrag van naar schatting tussen de 35 en 40 miljard dollar (ongeveer 27 tot 31 miljard euro) gemoeid.

Airbus

Airbus kwam donderdag met zijn offerte, die circa 8800 pagina's telde. Eerder trok het bedrijf zich terug uit de procedure, toen het samen met het Amerikaanse Northrop Grumman met een offerte wilde komen. Airbus klaagde toen over het wensenpakket van de Amerikaanse overheid, dat in het voordeel zou werken van het tankvliegtuig dat de Amerikaanse concurrent Boeing wil leveren.

Het Amerikaanse US Aerospace is vrijdag naar eigen zeggen ook met een prijsopgaaf gekomen voor de productie van de 179 toestellen. Het bedrijf, dat een consortium heeft gevormd met de firma Antonov, zegt de klus te kunnen klaren voor nog geen 30 miljard dollar. De vliegtuigcomponenten worden dan in Oekraïne gebouwd en vervolgens voor assemblage naar de VS verscheept.