BUNNIK - Delen van het land hebben al zomervakantie, de grote trek kan beginnen. Veel Nederlanders gaan er traditiegetrouw met de caravan achter de auto op uit. Maar dat zijn steeds minder nieuwe caravans en steeds vaker jonge tweedehandsjes.

Dit jaar zijn weer minder nieuwe caravans verkocht dan in de eerste helft van vorig jaar, toen de verkopen een ware duikvlucht lieten zien.

In de eerste zes maanden van 2010 werden iets meer dan 6500 nieuwe caravans op naam gezet, een daling van 6,7 procent vergeleken met de bijna zevenduizend nieuwe verkochte caravans in de vergelijkbare periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die branchevereniging Bovag vrijdag verstrekte.

Tweedehands

De totale markt voor gebruikte caravans daalde in het eerste halfjaar met 3 procent, maar die van caravans tot vijf jaar oud groeide met bijna 9 procent. ''Op zich wel verklaarbaar'', zegt Hans Louwers van Bovag daarover. ''Ze zijn een stuk goedkoper dan een nieuw exemplaar, van alle gemakken voorzien en er zit nog een jaar garantie op.''

Daarom concurreert de jong gebruikte nu met de nieuwe. ''Als daar geen vraag naar zou zijn, zou de markt nu op slot zitten.'' De groep die nu makkelijk het nog jonge kampeerpaleisje voor een goede prijs kan inruilen, koopt volgens Louwers ook makkelijker een nieuwe.

Het caravanpark groeit weliswaar nog steeds, maar de magische grens van een half miljoen caravans, die een paar jaar geleden binnen handbereik lag, is nog steeds niet overschreden. Op 1 juli van dit jaar telde Nederland 480.010 caravans. ''De grens van een half miljoen caravans wordt nog wel gehaald, maar dat zal nog wel vijf jaar duren'', denkt Louwers nu. Een daling van de nieuwverkopen ligt volgens hem niet in het verschiet.

Piek

De verkoop van nieuwe caravans piekte rond de millenniumwisseling, met 2003 als absoluut topjaar toen in een jaar bijna 24.000 stuks werden afgenomen. Sinds dat jaar zette de daling in, met als voorlopig dieptepunt vorig jaar toen mede door de crisis nog maar 10.248 nieuwe caravans werden aangeschaft. Daarmee vielen de verkopen terug tot het niveau van 1987.

Volgens Louwers is Nederland binnen Europa nog steeds het land met de ''hoogste caravandichtheid''. Binnen Nederland zijn de Brabanders koploper met ruim 80.200 stuks, blijkt uit cijfers van datacenter RDC per 1 juni van dit jaar.

Zuid-Holland telt zo goed als 75.000 vakantiehuisjes op wielen, gevolgd door Gelderland met iets meer dan 66.000 stuks. In Flevoland is de caravandichtheid met 12.353 het kleinst.

Hobby

De Hobby-caravan is verreweg het populairst; daar telde Nederland er op 1 juni meer dan 80.000 van, ofwel ruim 17 procent van het totaal.

Knaus is met een penetratie van dik 9 procent een goede tweede, Chateau en de oude vertrouwde Kip-caravan strijden om de derde plaats waarbij Chateau net iets populairder is.