AMSTERDAM - Wanneer de euro uiteen zou vallen kan dit in Nederland leiden tot een economische krimp van circa 10 procent. De gevolgen van de kredietcrisis, na de val van Lehman Brothers, vallen hierbij in het niet.

Dat meldt het ING Economisch Bureau in een vrijdag verschenen rapport. Onderzoekers van ING bekeken verschillende scenario's rond de euro.

Zo werd een mild scenario onder de loep genomen, waarbij alleen Griekenland de eurozone verlaat. Ook de zware variant werd bekeken: het uiteenvallen van de eurozone.

Verliezen

In het scenario dat alleen Griekenland uit de euro zou stappen, zouden verliezen op Griekse bezittingen de pijn door Europa, en zelfs daarbuiten verspreiden.

Voor Nederland zou een dergelijk scenario kunnen leiden tot een economisch verlies van circa 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp), zo berekende ING.

Wanneer de euro echter in zijn geheel uiteen zou vallen, dan kan het verlies oplopen tot wel 10 procent van het bbp. ''De optredende financieel-economische effecten zouden die van na de val van Lehman Brothers doen verbleken'', aldus ING.