AMSTERDAM - De prijzen van huurwoningen in Nederland in de vrije sector zijn de eerste helft van dit jaar verder gedaald.

De prijsdaling van deze woningen met een huur boven de 600 euro per maand bedroeg de afgelopen zes maanden 4,3 procent.

In 2009 betrof de daling over het hele jaar nog 9,7 procent. Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerde gegevens van Pararius.nl, de grootste website voor huurwoningen in de vrije sector.

Aanbod

De verdergaande daling van de huurprijzen is volgens Pararius te wijten aan de toename van het aanbod van huurwoningen sinds 2008.

De huurprijzen liggen momenteel onder het niveau van 2007, aldus directeur Jasper de Groot van Pararius. ''Het effect van de kredietcrisis op de markt voor huurwoningen tekent zich op dit moment af. Buurtgenoten moeten met elkaar concurreren om hun woning te verhuren en een eenvoudig mechanisme om dit te doen is zakken met de huurprijs.''

De prijsdalingen vlakken inmiddels wel af. De Groot: ''Als we kijken naar de kwartaalcijfers zien we wel duidelijk dat de huurprijzen stabiliseren. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2009 zijn ze zelfs alweer iets gestegen.''

Amsterdam

Amsterdam blijft de duurste stad in Nederland om te huren. De huurprijzen liggen er gemiddeld 25 procent hoger dan het Nederlands gemiddelde. Overigens daalden de huren in de hoofdstad afgelopen halfjaar wel met 7,1 procent.

In Den Haag daalden de huren met liefst 10,7 procent. Daarentegen stegen de huurprijzen in Rotterdam en Utrecht met respectievelijk 2 procent en 2,7 procent.