DEN HAAG - Het kabinet geeft het spaarloon vanaf half september vrij. Dat heeft demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

Het betreft spaarloontegoeden die zijn opgebouwd tussen 2006 en 2009 door ongeveer 2 miljoen mensen. In totaal gaat het om ruim 4 miljard euro. Spaarders krijgen nog bericht over wat ze moeten doen om over het geld te kunnen beschikken. Opname van het spaarloon is niet verplicht.

''Wonderen moet je er niet van verwachten, maar het is een positief signaal dat het gebeurt en het gaat toch wel om een behoorlijke som geld'', aldus De Jager na de ministerraad. Hij verwacht dat ongeveer 15 procent van het totale spaarloon (600 miljoen euro) onmiddellijk zal worden uitgegeven.

Andere mensen zullen besluiten het geld te laten staan of het elders op een (spaar)rekening te zetten om het later te kunnen besteden.

Extra aankopen

''Door het spaarloon vrij te geven, kunnen mensen eerder dan gepland over het opgebouwde saldo beschikken. Dat leidt tot extra aankopen. Het effect daarvan moeten we niet overschatten, maar het is zeker een steuntje in de rug voor het prille herstel van onze economie'', aldus De Jager.

Met de maatregel komt De Jager tegemoet aan een nadrukkelijke wens vanuit de Tweede Kamer. Deze had de minister hierom vorige week gevraagd in een debat. De PVV pleitte de afgelopen jaren al voor het vrijgeven van het spaarloon; de VVD doet dat sinds anderhalve maand. De rest van de Kamer sloot zich er vorige week bij aan.

Aanlooptijd

De datum waarop het spaarloon vrijkomt, 15 september, is bepaald in overleg met de banken, die enige aanlooptijd nodig hebben voor de omvangrijke operatie. Half september is volgens De Jager een mooi moment, zo voor het 'cadeauseizoen' van oktober tot december.

Eind 2008 werd er ook gepleit voor het deblokkeren van het spaarloon, maar toen bevond de internationale kredietcrisis zich op een hoogtepunt en vond het kabinet de bankensector nog te weinig stabiel. ''Nu is de situatie veel stabieler geworden en ook daarom is dit een beter tijdstip'', aldus De Jager.

Groei

Het vrijgeven van het spaarloon zal weinig effect hebben op de groei van de Nederlandse economie. Dat zei hoofdeconoom Charles Kalshoven van het economisch bureau van ING. ''Geld is het probleem niet, het probleem is dat mensen het niet willen uitgeven.''

Kalshoven wees op de recordbedragen die Nederlanders in de afgelopen tijd op hun spaarrekeningen hebben gestort. ''Dat bedrag groeit nog altijd gestaag. Mensen willen eerst meer zekerheid hebben over de arbeidsmarkt en het behoud van de eigen baan; dan pas zullen ze minder hard aan hun financiële buffers werken.''

Volgens de ING-econoom is de kans dan ook groot dat het vrijgegeven spaarloon direct doorstroomt naar andere spaarrekeningen. ''Dat gebeurde ook toen het spaarloon in 2005 in zijn geheel werd vrijgegeven.''