AMSTERDAM - Android is de grote winnaar op de Amerikaanse smartphonemarkt. Het afgelopen kwartaal groeide het OS met 4 procentpunt. BlackBerry, iPhone, Windows Mobile en WebOS dalen allemaal.

Dit blijkt uit een meting van comScore over drie maanden die eindigde in mei. Uit de cijfers blijkt dat BlackBerry in vergelijking met de drie voorgaande maanden nog steeds de grootste is op de Amerikaanse smartphonemarkt, maar wel 0,4 procentpunt marktaandeel moet inleveren. Daarmee komt BlackBerry uit op een marktaandeel van 41,7 procent.

De grote winnaar is Android. In vergelijking met de vorige meetperiode groeide het besturingssysteem van Google als enige, en wel met 4 procentpunt. In totaal heeft Android in de VS nu 13 procent van de markt in handen. Dat is goed voor een vierde plek in de ranglijst.

Vertekend

Apple's marktaandeel daalde met 1 procentpunt naar 24,4 procent en bezet daarmee de tweede plek. Dat beeld kan wel enigszins vertekend zijn, merkt comScore op. De lancering van de iPhone 4, en de daarbij verkochte toestellen, zijn niet meegenomen aangezien het toestel pas in juni op de markt kwam.

Op de derde plek staat Microsoft, met een marktaandeel van 13,2 procent. Het ziet er naar uit dat het niet lang meer gaat duren voor Android Microsoft heeft verslagen op smartphonegebied. Het gebruik van Windows Mobile daalde het sterkst en moest 1,9 procentpunt inleveren.

Op de vijfde plek staat Palm die met het WebOS 4,8 procent van de Amerikaanse markt in handen heeft. Een daling van 0,6 procentpunt ten opzichte van februari.