AMSTERDAM - De samengestelde index van leidende indicatoren van de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) blijft met een nipte stijging duiden op expansie, aldus de in Parijs gevestigde organisatie vrijdag.

De index van economische indicatoren, gekozen om hun voorspellende waarde, voor de 29 deelnemende landen van de Oeso klom in mei naar 103,7 van 103,6 in april. Het is de tiende maand op rij dat de stijging afneemt, aldus de Oeso.

De index wordt door de internationale denktank samengesteld om keerpunten in de cyclus zo'n zes maanden van tevoren te signaleren. Bij een cijfer boven de 100 is er sprake van groei van de economische activiteit, daaronder betekent het krimp.

Duitsland

De index leidende indicatoren voor de landen van de eurozone steeg in mei naar 104,6, van 104,5 in april. Landen als Frankrijk en Italië zijn al over de piek, terwijl de deelindex voor Duitsland juist verder klom.

Voor het Verenigd Koninkrijk was de index in mei iets lager dan in april. De Verenigde Staten zit echter nog op een stijgende lijn.

De indices voor China, Brazilië en India zakten licht, maar net als de graadmeters voor alle grote Oeso-landen bleven ze positief. De index voor Rusland steeg daarentegen.