AMSTERDAM - Het ING House, in de volksmond wel 'de schoen' genoemd, wordt na de opsplitsing van ING het hoofdkantoor van de verzekeraar. Het hoofdkantoor van de bank komt in het gebouw de Amsterdamse Poort, vlakbij de Amsterdam Arena.

ING heeft dit deze week aan zijn medewerkers meegedeeld. Het concern werkt nog aan de gedetailleerde uitwerking van de plannen die vanaf begin 2011 hun beslag krijgen.

De verdeling van de kantoren heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid. Het bestuur van het huidige ING blijft voorlopig nog gevestigd in het ING House.

Zuidas

Het ING House staat langs de ring A10 aan de Amsterdamse Zuidas. Er werken ongeveer 600 tot 650 mensen. Het architectonisch opvallende bouwwerk is sinds 2002 het hoofdkantoor van het financieel concern.

Behalve de uiterlijke vergelijking met een schoen, wordt het gebouw ook wel vergeleken met een kruimeldief, een klapschaats, een ruimteschip en een glasbak.

Amsterdamse Poort

Het gebouw Amsterdamse Poort was vroeger al het hoofdkantoor van NMB, de bank waaruit na de fusie met verzekeraar Nationale Nederlanden ING ontstond. Met de huisvesting in Amsterdam Zuidoost komt het bestuur van de bank dichtbij de werkvloer.

De onderdelen ING Retail, het bankieren voor particulieren en ING Commercial Banking, dat bankdiensten levert aan grote ondernemingen, zitten al Zuidoost.

Herstelplan

De opsplitsing is onderdeel van een herstelplan dat ING met de Europese Commissie overeen is gekomen. De verzekeraar moet ergens in de komende jaren worden verkocht of naar de beurs gebracht.

ING heeft het herstelplan van Brussel moeten opstellen omdat het omvangrijke staatssteun heeft gekregen tijdens de financiële crisis.