AMSTERDAM – Shell staat op de tweede plaats op de jaarlijkse lijst van de 500 grootste bedrijven ter wereld van het Amerikaanse tijdschrift Fortune. Vorig jaar prijkte het olieconcern nog bovenaan. De winkelketen Wal-Mart heeft het stokje overgenomen.

Fortune baseert zijn lijst op de omzet van bedrijven. Olieconcerns maken de dienst uit in de top vijf. Naast Shell behoren Exxon Mobil (derde plaats) en BP (vierde) tot de vijf grootste ondernemingen. De top vijf wordt nog aangevuld met de Japanse autofabrikant Toyota.

Wal-Mart heeft een omzet van ruim 408 miljard dollar. Shell komt uit op iets meer dan 285 miljard dollar.

Nederlandse bedrijven

In totaal staan er dertien Nederlandse bedrijven op de lijst. Na Shell zijn ING, Aegon, EADS en Ahold de grootste bedrijven van Nederland. Verder hebben Rabobank, Philips, LyondellBasell, GasTerra, Heineken, Akzo Nobel, KPN en Randstad een plekje veroverd.

De Verenigde Staten zijn met 139 bedrijven aanwezig in de rangschikking, een minder dan vorig jaar. Er staan 46 Chinese bedrijven bij.

Gemeten naar winstgevendheid is het Russische Gazprom het grootste ter wereld, met 25,5 miljard dollar. Exxon Mobil staat op de tweede plaats, gevolgd door de Industrial & Commercial Bank of China. Shell is met een winst van 12,5 miljard dollar zestiende op de lijst.