AMSTERDAM - Het Amerikaanse gerechtshof heeft een verzoek van de regering Obama afgewezen om het tijdelijke verbod op diepwaterboringen te herstellen.

De drie rechters oordeelden dat de overheid niet heeft aangetoond dat de Verenigde Staten onherstelbare schade zouden lijden zonder een onmiddellijk verbod op boringen in diep water.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf niet direct een reactie. Het vonnis kwam sneller dan verwacht. De rechters kondigden donderdag nog aan dat ze pas volgende week een oordeel zouden vellen.

Olieramp

Op 27 mei vaardigde president Obama een verbod uit op boringen in water van meer dan 500 voet diep als reactie op de olieramp in de Golf van Mexico na de explosie op een boorplatform van BP.

De overheid is van mening dat er tijd nodig is om de oorzaken van de ramp te bepalen en uit te zoeken hoe dergelijke ongelukken in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Oneerlijk

Een aantal dienstverleners aan de olie-industrie, onder aanvoering van Hornbeck Offshore Services LLC, kwamen echter in actie tegen het verbod. De bedrijven zouden oneerlijk worden benadeeld door de ban, stelde de groep.

Op 22 juni koos een Amerikaanse regionale rechtbank vervolgens de kant van de olie-industrie en wees het boorverbod af. Rechter Martin Feldman noemde het verbod destijds arbitrair.

Sceptisch

De overheid hoopte donderdag alsnog toestemming te krijgen diepwaterboringen te verbieden. Tijdens de zitting toonden de rechters zich echter sceptisch tegenover de argumenten van de regering.