FRANKFURT - De stresstests die Europese banken deze maand ondergaan moeten tot actie leiden als de resultaten onvoldoende zijn.

Dat zei de president van de Europese Centrale bank (ECB) Jean-Claude Trichet donderdag in een toelichting op het maandelijkse rentebesluit van de centrale bank.

''Waar nodig moet gepaste actie worden ondernomen'', aldus Trichet. ''Sterke balansen, effectief risicobeheer en transparante businessmodellen zijn cruciaal om banken beter bestand te maken tegen schokken en een goede toegang tot financiering te garanderen.''

Uitkomst

Hij verwelkomde de beslissing om de uitkomst van de testen, die moeten bepalen of de belangrijkste Europese banken opgewassen zijn tegen zware economische schokken, openbaar te maken. ''Het is goed dat de markten de resultaten zien. Dat helpt het vertrouwen te herstellen.''

Volgens Trichet is een gezond financieel systeem cruciaal voor duurzame economische groei. De Europese economie is volgens hem in de eerste maanden van dit jaar wel opgekrabbeld uit de diepe recessie, maar hij waarschuwde tegelijkertijd voor een bescheiden en ongelijk verdeeld herstel in de komende periode.

Ondersteuning

Om de economie te ondersteunen handhaafde de ECB het belangrijkste rentetarief in de eurozone op 1 procent. De rente staat al sinds mei vorig jaar op dat historisch lage niveau en analisten rekenen erop dat die situatie de komende maanden niet verandert.

Trichet noemde het rentepeil net als in de vorige maanden dan ook ''passend''. Volgens hem blijft de inflatie in de eurolanden de komende tijd gematigd. Tekenen dat de inflatie hoger dreigt uit te komen dan 2 procent zouden voor de ECB reden kunnen zijn de rente te verhogen.