DEN HAAG - De aangekondigde reorganisatie bij het farmaceutische bedrijf MSD in Oss, het voormalige Organon, is ''een forse klap voor Brabant''. ''Maar meer nog voor de medewerkers die het betreft en hun gezinnen.''

Dat heeft minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken donderdag gezegd in reactie op het voorgenomen ontslag van 2175 van de 4500 werknemers van MSD.

De minister noemt de ingreep een ''gevoelig verlies aan werkgelegenheid, ook in de toeleveringssfeer''.

Kamerleden van het CDA wilden donderdag weten of de minister met MSD wil gaan praten over de motieven voor de verplaatsing van activiteiten uit Nederland, de reden voor de sanering. De ingreep noemt Van der Hoeven ''een eigen bedrijfseconomische afweging''. ''De overheid kan niet treden in de eigen afweging van een private partij'', aldus de bewindsvrouw.

Tweede kamer

PvdA-Kamerleden Mariëtte Hamer en Hans Spekman stellen dat ''snel handelen noodzakelijk is om de schade te beperken'' voor werknemers en de regio. Zij vragen de minister om spoedig met de gemeente Oss daarover in overleg te gaan.

Ook willen ze weten wat er op korte termijn gaat gebeuren om de veelal hoog opgeleide mensen die binnenkort bij MSD hun baan verliezen, aan ander werk te helpen.

Het ministerie zei donderdag direct al zich te gaan inspannen om te bezien ''óf en hoe we een deel van de kennisinfrastructuur zouden kunnen behouden''. Het ministerie wil bijvoorbeeld samen met provincie en gemeenten kijken of er geïnteresseerden zijn voor onderdelen die MSD opheft. In het verleden zijn er vanuit het ministerie al veel subsidies gegeven om te zorgen dat kenniswerkers aan de slag kunnen blijven.

Volgens GroenLinks toont de aangekondigde reorganisatie aan dat het Nederlandse innovatiebeleid faalt. Kamerlid Bruno Braakhuis vraagt zich af ''hoe het mogelijk is dat dit soort innovatiecentra niet kan worden behouden''.

Verslagenheid

De verslagenheid onder de medewerkers van MSD, het voormalige Organon, is groot nu zij te horen hebben gekregen dat hun baan waarschijnlijk gaat verdwijnen.

De afdeling onderzoek- en ontwikkeling verdwijnt in zijn geheel uit Oss. Daar werken ongeveer duizend mensen.

Slechts een enkeling wilde donderdag iets kwijt over de slechte tijding die zij net te horen hadden gekregen. ''Tachtig jaar onderzoekservaring verdwijnt uit Oss. Onlangs waren de signalen nog positief. Nu verdwijnt alles naar Amerika. Degenen die het opgebouwd hebben, blijven hier achter'', vertelde een van hen.

Echt hoopvol over de perspectieven op de arbeidsmarkt zijn de onderzoeksspecialisten niet. ''Van de farmacie is niet veel meer over in Nederland.''

Gevoelige tik

De ontslagen zijn een gevoelige tik voor de Brabantse en Nederlandse kenniseconomie volgens Commissaris van de Koningin Wim van de Donk van Noord-Brabant.

''Wat Philips is voor Eindhoven is Organon voor Oss'', aldus Van de Donk. Hij sprak donderdag over een nieuw fenomeen. Voorheen verdwenen productiebanen bij Nederlandse bedrijven. Nu gaat het voor bijna de helft om onderzoekersbanen.

De commissaris heeft van het bedrijf zelf te horen gekregen dat het niet ligt aan de capaciteiten van de mensen. Argumenten die wel worden gegeven voor het vertrek uit Oss gaan over moeizame en stroperige procedures die snelle marktintroductie op de buitengewoon concurrerende medicijnmarkt moeilijk maken. Ook het hoge aantal vakantiedagen van Nederlandse werknemers zou een rol hebben gespeeld.

'Onacceptabel'

CNV Vakmensen vindt het massaontslag onacceptabel. ''CNV Vakmensen gaat niet zomaar akkoord met de mededeling van MSD dat er bij Organon in Oss ongeveer 2175 banen verdwijnen'', zei Jelle Loosman, bestuurder van CNV Vakmensen.

De vakbond benadrukt dat het bedrijf van groot belang is voor de Nederlandse economie. ''Organon is een bedrijf dat vooroploopt als het gaat om research en productontwikkeling in de farmacie'', aldus Loosman. CNV Vakmensen accepteert het dan ook niet ''dat al die mensen die dit bedrijf zo groot hebben gemaakt, zomaar op straat worden gezet''.

De vakbond wil met het bedrijf en alle mogelijke partijen in gesprek gaan om tot een andere oplossing te komen. ''De politiek zal zich hier ook mee moeten bemoeien.''

Van de Donk koestert hoop voor de ontslagen mensen omdat is gezegd dat er veel talent bij is.