Elke week in Update Duurzaam een overzicht van opmerkelijke ‘groene’ (uitvin)dingen. Met deze week: Microsoft’s Instaload, interieurstuk PLET, ‘House of Culture and Movement’ en de ‘Dew Bank Bottle’.

In samenwerking met Idealize, platform voor creatieve bedrijfsideeën

Instaload

Wel eens een aantal keren een batterij verkeerd om in een apparaat gestopt? Dan heeft Microsoft een nieuwe techniek voor je: met Instaload introduceert het een apparaat dat batterijen in elke positie oplaadt. Dat komt doordat het oplaadvak van Instaload bij beide uiteinden zowel een plus- als een minpunt bevat.

Bijna alle momenteel bestaande batterijen kunnen gewoon werken met Instaload, of ze nu oplaadbaar zijn of niet. Een grote batterijfabrikant als Duracell heeft zich inmiddels al gelicenseerd om de technologie te kunnen gebruiken.

MVRDV

MVRDV en ADEPT, een Rotterdams en Kopenhaags architectenbureau, hebben via een ontwerpwedstrijd een prestigieuze opdracht binnengesleept: ze mogen de 17 miljoen dollar kostende ‘House of Culture and Movement’ in Frederiksberg vormgeven.

De twee bureaus legden in hun concept de nadruk op verbetering van de leefkwaliteit. Ten eerste door binnen één en hetzelfde gebouw plaats te maken voor culturele, educatieve en fitnessactiviteiten.

Maar daarnaast bestaat ‘House of Cultural and Movement’ ook uit zonnepanelen en heeft het een ondergrondse warmte- en koelopslagsysteem, dat het gebouw meer energie-efficiënt maakt.

Dew Bank Bottle

Designer Kitae Pak heeft een fles ontworpen, waarmee mensen toch hun dorst kunnen lessen in gebieden waar waterschaarste heerst. De ‘Dew Bank Bottle’, die een prijs in de wacht sleepte bij de Idea Design Awards 2010, is in staat om vocht uit de lucht te verzamelen.

Pak haalde daarvoor inspiratie uit onymacris unguicularis, een woestijnkevertje dat dauwdruppels weet te vormen en te verzamelen met zijn eigen lichaam.

Filterend asfalt

De TU Eindhoven ontwikkelde een wegdek dat in staat is vervuilende stoffen uit de lucht te filteren, wanneer auto’s het oppervlak passeren. Het materiaal wat hiervoor ontwikkeld is, maakt gebruik van titaniumoxide. In combinatie met zonlicht veroorzaakt deze stof een reactie die nitrogenoxide uit de lucht verwijdert en in nitraatdeeltjes verandert.

TU/E’s uitvinding kan verwerkt worden in normaal asfalt en beton en haalt zo’n 25 tot 45% van de CO2-uitstoot van auto’s uit de lucht.

PLET

Designer Reinier de Jong heeft een lage tafel ontworpen, die totaal bestaat uit afvalmateriaal. PLET, zoals de tafel heet, bestaat onder meer uit acht hergebruikte strippen polymethyl methacrylaat. PLET refereert aan Japans interieur, dat gekenmerkt wordt als ‘klein’ en ‘minimalistisch’.

Bekijk hier alle edities van Update Duurzaam